Zentai marcipán a zentai csata emlékére

Települési érték

agrár- és élelmiszergazdaság

2019-01-23


Bemutatás:


Amarcipán mandulából és cukorból készített édesség, melyet önmagában éstöltelékként is gyakran fogyasztanak. Sokakban a gyermekkor, a családiasünnepek hangulatát idézi. Ajándékként is szívesen adjuk, kifejezhetjük veletiszteletünket, hálánkat, szeretetünket.

A varázslatos édesség történeteMagyarkanizsán kezdődött, amikor 1897-ben a Longa család megnyitottacukrászdáját, melynek hangulata a francia kávézókét idézte, ízvilágát pedig abécsi és a budapesti receptek ihlették. A zentai Almási István a szomszédosvaskereskedő boltban dolgozott gyakornokként, ahonnan a cukrászdából áradóínycsiklandó sütemények illata hamar elcsábította. Szülei tudta nélkül, lopvakezdte elsajátítani a cukrászmesterséget.


Csakúgy, mint a többi magánvállalkozót, Longa Józsefet is utolérte a háborútkövető államosítás. 1950-ben szövetkezet nyílt, amely öt mester (valamennyienLonga-tanítványok) társulását követően egyesületté alakult át, ahol egyedülAlmási István foglakozott marcipánkészítéssel.
Ifjabb Almási István, elsajátítva édesapja mesterségét, 1969-ben cukrászdátnyitott Zentán, felhasználva a Longa műhely örökségét és a nagy mesterekreceptjeit. A háború utáni időkben a megfelelő alapanyag (mandula) hiányábankialakult a „zentai marcipán” mogyoró, dió, kakaó, kávé és rum hozzáadásával,az ízvilágot az Almási család generációról generációra adta tovább.

MaZentán és környékén az Almási cukrászdának a maga kategóriájában nem igazánakad vetélytársa, hiszen hagyománya egyedülálló.

Azentai marcipánt  az 1697-es zentai csata emlékére Savoyai Jenő, híres törökverő hadvezér és illetve II. Musztafa szultán arcképéveldíszítik. Az Almási-műhelyben a marcipánokat két napigkészítik. Két, ízben eltérő marcipánt különböztetünk meg, amelyek sajátostehnológiával készülnek:

1.     SavoyaiJenő arcképével díszített, mogyorós ízesítésű marcipán

Első nap elkészül a párizsi krém, amely mindkétédesség alapját képezi. A párizsi krémhez a vizet és a cukrot sziruppá főzik, majdhozzáadják a megfelelő mennyiségű kakaót és vajat. Amikor elkészült a massza, márványlapraöntik és hagyják kihűlni, majd másnap kidolgozzák. A cukrot megpörkölik, éshozzáadják a darált mogyorót. Miután kihűlt, ledarálják, és csokival keverikössze. Ezt a masszát is jól kidolgozzák, kinyújtják és korong formáraszaggatják. Erre kerül egy korong a párizsi krémből, végül csokoládévalbevonják.

2. II. Musztafa, török szultán arcképével díszített, diósízesítésű marcipán

A cukrot megpörkölik, és hozzáadják a tört diót. Márványlaponkinyújtják 3-4 mm vastagságúra, és korong formára szaggatják. Erre kerülszintén egy korong az előző napon elkészített párizsi krémből, majdcsokoládéval bevonják.

Miután a marcipánok elkészültek, ízlésesen becsomagoljákőket. A csomagolás is kézi munkával történik, piros színű fóliába, a megfelelőarcképpel.

 

Javaslattevő:
Zentai révészek csapat
Petőfi Sándor Általános Iskola, Zenta
Felkészítő pedagógus: Kormányos Katona Gyöngyi

 

 

Indoklás:


 A zentai marcipán egyedülálló gasztronómiaikülönlegesség a vidéken.1697.szeptember 11-én jelentős történelmi csata zajlott Zentánál, ahol a SavoyaiJenő vezette keresztény hadak vereséget mértek II. Musztafa török szultánseregére. Ezt a fontos történelmi eseményt kötötte össze Zenta KözségIdegenforgalmi Szervezete és az Almási cukrászda a marcipánkészítéssel, mely aváros sajátos édesség-emléktárgyává vált.

Kapcsolat az értékhez:


Almási cukrászda
Széchenyi tér 3.

Telefon: +381/(0)24/812-289

 

 

 

Források listája:

Almási István cukrász elmondása alapján

http://www.sentainfo.org/hu/o/20_Érdekességek/73_Zentai marcipán

Weboldal: www.almasi.rs

2016-06-24

agrár- és élelmiszergazdaság | Bácsfeketehegy


A Telecskai-dombok löszös talaján fekszik Bácsfeketehegy – Feketics, melyet 1785-ben kunhegyesi telepesek alapítottak újra. A falu új lakói anyaközségükből magukkal hozták a szőlő és a gyümölcs szeret ...

2020-05-22

kulturális örökség | Torda


Torda helytörténetét több kiadvány is megörökíti: a Torda jubileumai (2003), amely a tordai az egyházközösség és az oktatás megalakulásánáak 200 éves évfordulójára jelent meg, és a Torda krónikája, am ...

2016-01-22

kulturális örökség


A karácsonyhoz kapcsolódó Európa-szerte elterjedt hit szerint az angyalok karácsonykor meglátogatják az ünneplőket. Ebből fakadóan az angyalábrázolás a 19. században a karácsonyok része lett, és össze ...Készült a Magyar Kormány támogatásával