Külhoni magyar értékgyűjtés – Szakmai nap

2017-04-07

konferencia


Április 7-én és 8-án zajlott le a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és Magyarország Földművelésügyi Minisztériuma közös szervezésében a Kárpát-medencei értékgyűjtők szakmai napja Szabadkán és Palicson – elsőként határon túli helyszínen.

Bár a határátkelőkön kialakult torlódás megnehezítette az utazást, végül a Kárpát-medence szinte minden régiójából megérkeztek vendégeink, a külhoni értéktár bizottságok képviselői, az anyaországból pedig a megyei értéktár bizottságok vezetői és munkatársai. Vendégeink közt köszönthettük V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkárt, Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkárt, valamint a Földművelésügyi Minisztérium munkatársait. Nem utolsó sorban a Vajdasági Magyar Értéktár Bizottság és a vajdasági települési értéktár bizottságok tagjai is képviseltették magukat.

A pénteki programnak a szabadkai Városháza adott otthont, ahol elsőként a Szemelvények a Vajdasági Magyar Értéktárból című kiállítás megnyitójára került sor. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke a megnyitón elmondta, hogy örökségünk lehet bár egyedi vagy általános jellegű, helyi kötődésű vagy nemzeti, a közös nevező megtalálásával ez az örökség válik közös identitásunk alapjává. Az ezt követő gálaműsort V. Németh Zsolt államtitkár úr ünnepi beszéde nyitotta meg. A műsor keretében a közönség ízelítőt kapott Kupuszina (Bácskertes) csodálatos folklórhagyományaiból a Bukrok énekkettős és Toldi István mesemondó jóvoltából. A Felvidékről települt, nyugat-bácskai falu fellépői után a Kantár Máté és Komjáti Dóra alkotta felvidéki citerakettős produkciója bebizonyította, hogy a közös gyökereken, a közös zenei nyelven mit sem változtattak az elmúlt évszázadok. A vajdasági magyarság hangszeres népzenéjének egyik legfontosabb területe a tamburamuzsika, melyet a műsoron a bácsfeketehegyi (feketicsi) általános iskola közel húsztagú tamburazenekara mutatott be. Resócki Rolland és Vázsonyi Csilla a bácskai Tisza mente hagyományos táncaiból adott ízelítőt Székej Égető Krisztián citerajátékának kíséretében, az utánpótlás-korosztályt pedig a 2016-os Vajdasági Gyermek Szólótáncverseny első helyezett párosa, Szabó Csongor és Bús Anett képviselték. A hagyományoktól a kortárs kultúra felé közeledve sajátos hangvételű népdalfeldolgozásokkal mutatkozott be a szabadkai Ethnokor együttes, majd Brezovszki Gergő, fiatal szabadkai hegedűművész. Az est háziasszonya, Lőrinc Tímea színművész Sziveri János egy versét tolmácsolta. A pénteki napot vacsora zárta a palicsi Kisvendéglőben, ahol újra előkerültek a hangszerek, a muzsikaszó mellett pedig tartalmas beszélgetések bontakoztak ki.

A Szakáli István Loránd helyettes államtitkár úr által vezetett szombat délelőtti kerekasztal-beszélgetés többek között olyan témákat érintett, mint a települési értékgyűjtők motiválása, segítése; a regionális központok és a vonzáskörzetükbe tartozó kisebb települések közötti egyensúly megtalálása az értékek reprezentálása, illetve menedzselése terén; a települési értéktár bizottságok közötti és a határokon átívelő kapcsolatok fejlesztése; a nemzeti értékek kérdésének bevitele a turisztikai és marketingoktatásba; nemzeti értékeink nemzetközi képviselete, stb. A kerekasztalt követő ebédszünetet egy palicsi séta is kiegészítette, melynek során a résztvevők megismerkedhettek a történelmi fürdőtelep múltjával és jelenével. A szakmai nap programját a külhoni magyar értéktárakat bemutató előadások zárták. Az Erdélyi Magyar Értéktárat Muhi Sándor, a Felvidéki Magyar Értéktárat Huszár László, a Kárpátaljai Magyar Értéktárat Espán Margaréta, a Vajdasági Magyar Értéktárat pedig Vázsonyi Csilla mutatta be.

2021-08-05

Óbecse

Óbecsei Települési Értéktár


2016-ban hívta fel a figyelmet rá az Ökobecse Polgári Egyesület, majd jegyeztette be a Vajdasági Magyar Értéktárba kulturális örökségként Kovács Huszka Ferenc templomépítő botanikust. Az egyesület tan ...

2020-12-21

Kishegyes

Megalakult értéktár


"A közelmúltban Kishegyes Értéktár Egyesület elnevezéssel új civil szervezet jött létre Kishegyesen. Az egyesület célja a helyi értékeknek a felkutatása és archiválása. Dr.Szőke Anna, az egyesület eln ...Készült a Magyar Kormány támogatásával