Vajdaság kincsei – Bemutatkozik a Vajdasági Magyar Értéktár

2019-10-25

Program


A budapesti Magyarság Háza Értékek vonzásában című programsorozat keretében október 25-én a vajdasági magyarság értékeit mutatták be.

A programot Varga Tamás, a Vajdasági Magyar Értéktár Bizottság elnöke nyitotta meg a Vajdasági Magyar Értéktár és a vajdasági értékgyűjtő mozgalom átfogó bemutatásával, majd Vázsonyi Csilla a fiataloknak az értékgyűjtő mozgalomba való bevonásáról beszélt. Ezután egy konkrét települési értékkel ismerkedhetett meg a közönség Fehér Viktor jóvoltából, aki az egyházaskéri fokhagyma társadalomtörténeti vonatkozásairól tartott előadást. 

Az est két főszereplője azonban két bácskai település volt, Csantavér és Bácskossuthfalva. Bácskossuthfalva, vagyis Ómoravica értékeit  Besnyi Károly helytörténész mutatta be, akinek az előadásából hallhattak többek között a falu természeti környezetét alkotó Telecskai dombokról, az izgalmas irodalomtörténeti vonatkozásokkal bíró Ungár-házról és nem utolsó sorban a moravici lakosság kun identitástudatáról, a kunsági gyökerek ápolásáról. Mindezt nem csak az előadáson keresztül mutatták be, de az Ady Endre Művelődési Központ  jókedvű asszonyai, a Rezeda asszonykórus és a Tarka Virág Kézimunkacsoport énekkel és kiállítással is illusztrálta. Az estet a csantavéri Mendicus tamburazenekar játéka tette igazán színessé, majd legvégül kóstoló következett bácskossuthfalvi borokból, pálinkákból és más finomságokból.

 


 

2020-05-21

Hungarikum Bizottság


A Hungarikum Bizottság május 21-i, idei első ülésén a Magyar Értéktárba emelte az aracsi templomromot és az aracsi követ. V. Németh Zsolt, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős minisz ...

2018-10-11

Vetélkedő


Kicsoda? A Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal alapítói: Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet Lendva, Erdélyi Magyar ...Készült a Magyar Kormány támogatásával