A Duna és árterülete

Települési érték

kulturális örökség

2021-08-06


Bemutatás:


Gombos Nyugat-Bácskában található, közvetlenül a horvát határ mellett. Alig pár száz méterre a falutól folyik a Duna, amellyel az itt élő lakosság múltja és jelene elválaszthatatlanul összefonódik.

Ahol víz van, ott kialakul a halászat mestersége is. Nem volt ez másként itt sem. A gombosi halászok hetelőre jártak, ami azt jelentette, hogy az egész hetet kint töltötték a vízparton, illetve a vízen. Álomra ott hajtották a fejüket, ahol az est érte őket, ebédre főtt halat, vacsorára pedig sült halat ettek, vagy fordítva. Hálóikat maguk csomózták, kötötték, és igyekeztek alaposan kiismerni a Duna szeszélyeit. 

Viszont a Duna nem mindig ilyen nyugodt. 1924. május 24-én, majd két évvel később, 1926. július 17-én jelentős árhullám érte el a falut. A víz átszakította a 3,6 km hosszú gátat, elöntötte az alacsonyabban fekvő területeket, és mindkét alkalommal 50 ház vált lakhatatlanná. Először 672 cm-en, másodszor 730 cm-en tetőzött a folyó. A faluban több mint két hónapig volt árvízvédelmi készültség. Erre a két dátumra, a pusztításokra nagyon jól emlékeznek a gombosiak, a tragédiák történetét elmesélik a fiatalabb generációnak. 

1965-ben ez megismétlődött. Az árvízvédelmi készültség június 16-tól szeptemberig tartott. A hömpölygő, zavaros víz három nap alatt érte el a falut, így a helybelieknek volt idejük testileg és lelkileg felkészülni a közeledő árhullámra, természetesen amennyire ez egyáltalán lehetséges. Szervezetten hordták a homokzsákokat a töltéshez, járőröztek a gombosiak.

Previous Next

Indoklás:


A jelenlegi lakosság elmondása szerint a Duna szórakozást, múltidézést, horgászást, otthont, természetközelséget, illetve határt jelent, amely elválaszt, és nem köt össze. 

A Duna természetesen nemcsak gazdaságilag volt jelentős, hanem a művészeket is megihlette. Ez is a folyó és az itt élők szoros kapcsolatára utal. Molnár József tájképeken örökítette meg a folyópartot, valamint népdalok és balladák is születtek a tragikus és boldog pillanatok emlékére. 

Javaslattevő: Cs. Tóth Gabriella, Szerkesztő: Tompa-Horváth Iringó

Források listája:

MOLNÁR Lídia 2007. A Duna szerepe Gombos múltjában és jelenében (részlet a szerző TUDOK dolgozatából)

Kapcsolattartó személy:

Név: Sörfőző Katinka
Telefonszám: +38125875628, +381640554376
Email: mmearanyjanos@yahoo.com

2020-05-04

kulturális örökség | Doroszló


A Négyesfogat a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület, a gombosi Arany János Magyar Művelődési Egyesület, a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, a szilágyi József Attila Műve ...

2018-10-09

kulturális örökség | Csóka


Szent Anna vidékünk máig legtiszteltebb szentjei közé tartozik. Kultusza sokrétű, színes és változatos: az asszonyok oltalmazója (áldott állapotban lévők, magtalanok, női betegségekben szenvedők tekin ...

2016-03-09

kulturális örökség


„A vajdasági magyarság fontos szent helye az elméri Szent Ágoston katolikus templom, annak ellenére, hogy nincsen állandó plébánosa. A faluban a katolikusok száma folyamatosan csökken. Kétezerben még ...Készült a Magyar Kormány támogatásával