A bácskossuthfalvi Kossuth-szobor

Települési érték

kulturális örökség

2021-04-06


Bemutatás:


A bácskossuthfalvi Kossuth-szobrot 1896. augusztus 20-án állították fel a falu központjában, az útkereszteződés mellett egy magas talapzatra. Világviszonylatban időrendben ez a hetedik Kossuth-szobor. A szobor felállítását az erre célra alakult Kossuth-szobor bizottság intézte. Adománygyűjtést kezdtek 1895. március 15-én és 17 hónapon keresztül gyűjtötték az adományokat. Ennek eredményeként 629 adományozó segítségével (ebből 32-en kétszer is adakoztak) sikerült összegyűjteni a szobor költségeit. Schumacher Károly és Lengyel János kőművesek a szobor alapját ingyen elkészítették. A szobrot Budapesten, Gerendai Antal kőfaragó és szobrász műintézetében rendelte meg a bizottság. A szobor megalkotói Gerendai Béla és Kiss György szobrászok voltak, a mellszobor 78 cm magas, belülről üreges, bronzzal futtatott cink. A szobor felirata: 1848.

A bevonuló szerb katonák 1918-ban a szobrot ledöntötték és megrongálták. Ezt követően a falubeliek a szobrot különböző helyeken rejtegették, majd nyoma veszett. Egy padlástakarítás alkalmával 1984-ben bukkantak rá és 1985-ben átadták a szabadkai Városi Múzeum restaurátorának. A jelenlegi helyére 1994. március 20-án állították fel az emlékparkban, Kossuth Lajos halálának 100. évfordulója alkalmából, a falu tisztelete és kegyelete jeléül.

A talapzat felirata: Kossuth Lajos / 1802-1894 / Emeltették 1896-ban / újraállítatták 1994. III. 20-án / Moravica polgárai; és ugyanez szerb nyelven: Spomen bistu / su podigli 1896. godine / ponovu su je postavili / 20.III.1994. godine / građani / St. Moravice.

A szobor újraállítása óta március 15-én minden évben itt tartják a délvidéki központi megemlékezést.

Previous Next

Indoklás:


A bácskossuthfalvi Kossuth-szobor sorrendben hetedik a világon. Vajdaságban három Kossuth-szobor van, ebből egy Bácskossuthfalván. Kossuth Lajos halálhírére, Bácskossuthfalván, akkoriban Ómorovicán kezdeményezték a szobor felállítását és az ehhez szükséges eszközöket önkéntes adományokból gyűjtötték össze és önkéntes munkával oldották meg a szoborállításhoz szükséges munkákat. Ez tükrözi a helyiek elszántságát, összetartását és hazafias lelkületét. A szobor eltűnése és megtalálása szintén azt mutatja, hogy fontosnak tartották a falubeliek és mindent elkövettek, hogy megőrizzék a szobrot és méltó helyet találjanak neki.

A szobor újbóli felállítása nem csak Bácskossuthfalva polgárainak hozott megnyugvást, hanem az egész Délvidék magyarságának. Nemcsak azok érezték maguknak a szobrot, akik ott voltak a szoboravatáson 1994-ben, hanem Vajdaság minden magyarja. Mindenki önbecsülésének, a nemzeti kisebbség érzésének tompításában sokat segített. Akkor ott és azóta is összetartozásunk, nemzetiségünk megerősítő jelképe. 

Kapcsolat az értékhez:


Helyi közösség, Bácskossuthfalva
24340 Bácskossuthfalva, Pacséri út 2.
Telefon: 024/741-127
E-mail: smoravica@gmail.com

Források listája:

Papp László: A hetedik. A bácskossuthfalvi Kossuth-szobor rejtélyes története. Bácskossuthfalva, 2017.

Besnyi Károly: Jeles helyeink. Bácskossuthfalva, 2016.

2020-04-17

épített környezet | Csóka


Csóka település középkori fejlődésének a török uralom vetett véget, amikor úgymond teljesen elnéptelenedett. Fordulópont a Marczibányi-család színrelépésével érkezett, amikor 1792-ben a bécsi kincstár ...

2021-01-27

kulturális örökség


Udvarszállás – Dobričevo – valamikor tiszta magyar falu a Vajdaság keleti szélén, félúton Versec és Fehértemplom (Bela Crkva) között.  A falun átfolyik a Karas folyó, amely Romániából érkezik és Palán ...

2016-01-27

kulturális örökség | Mohol


Úrnapja a pünkösd után következő második hét csütörtökjén tartott ünnep, az oltáriszentség ünnepe. Ilyenkor díszes körmenetben hordozták végig az egész településen az oltáriszentséget, melynek a néphi ...Készült a Magyar Kormány támogatásával