Hazaváró Báránypaprikás Főzőverseny

Települési érték

turizmus és vendéglátás

2020-05-25


Bemutatás:


2017. augusztus 12-én tartották meg az első Hazaváró Báránypaprikás Főzőversenyt. Az esemény ötlete Pelt Ilonától, a Kuckó Gyermeksarok akkori elnökétől származik, ő a főzőverseny főszervezője azóta is. A Doroszlón hagyományos ételnek számító báránypaprikás főzési hagyományának továbbéltetése és a helyi magyar közösség, továbbá az innen elszármazottak közötti kapocs megerősítése, a közösség fejlesztéséről való, generációkat is összekötő együttgondolkodás lehetőségének megteremtése volt a cél. Egyszóval hazavonzani az elszármazottakat, azok felmenőit is, akik az 1970-es, 1990-es években vándoroltak el a faluból. Amellett természetesen a közös mulatozás tradíciójának továbbéltetése szintén fontos szempont volt az esemény megálmodásakor.

Az első alkalom a doroszlói Szentkúton, vagyis a Mária, Keresztények Segítsége Egyházmegyei Kegyhelyen volt megtartva, annak felújítási, bővítési munkálatainak megkezédse alkalmából. Az esemény több rangos ünnepi momentumot foglalat magába, többek között az zarándokhely új látogatóközpontjának alapkő-letételét is. "Az ünnepségen közreműködött a helyi Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület fúvós zenekara, néptánccsoportja és viseletbemutatóval a doroszlói hagyományőrző csoport tagjai. Az alapkő letételét követte a Hazaváró Báránypaprikás Főzőverseny, amelyen csaknem 400 helyi, és a faluból elszármazott, ez alkalomból hazalátogató doroszlói, továbbá zombori, gombosi, kúlai, kupuszinai vendég vett részt. Felelevenítették a baráti kapcsolatokat, mulatoztak, nótáztak, a Haverock Együttes zenéjének köszönhetően." (Nyugat-Bácska Portál)

A szerevezők hirdetik az eseményt a sajtóban, az internetes közösségi oldalakon, plakátok által, továbbá meghívót küldenek valamennyi vidéken és külföldön élő doroszlói származású "földinek". Emellett természetesen a helyiek és a környező településről érkezők is nagy kedvvel vesznek részt a doroszlói főzőversenyen, mulatságon, de magyarországi vendégek is szoktak érkezni. Az ünnepség alkalmával kihirdetik a főzőverseny nyerteseit, azok serleget kapnak. Továbbá minden részvevő emléklapot vihet haza. Rendszerint a Hazaváró Báránypaprikás Főzőversenyek keretében kerül sor a doroszlói nyári rendezvénysorozatok sportvetélkedőinek eredményhirdetésére is. A Magyarország Kormánya, illetve általában a Bethlen Gábor Alap által támogatott rendezvényen újabban helyi és környékbeli kézművesek, illetve kürtöskalács-sütők is megfordulnak, akik gondoskodnak a paprikás-vacsora utáni autentikus desszertről. Bár a főszerepet a gasztronómia játsza, a szervezők a kulturális kísérőprogramról sem feledkeznek meg: 2019-ben például Stock János doroszlói fotós helyi és nyugat-bácskai fényképeiből készült mini-tárlatát tekinthette meg a közönség.

A Hazaváró Báránypaprikás Főzőverseny helyszíne az utóbbi években áttevődött a Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület udvarába, nagytermébe. A rendezvényt a folyamatos megújulás jellemzi, a szervezők alkalmazkodnak az azévi helyszín adta feltételekhez. Egy valami nem változik: a tradicionális doroszlói báránypaprikás utánozhatatlan íze és a közösségi együttlét öröme, összekovácsoló ereje.

Idézet a Nyugat-Bácska Portálról, 2018-ból: "Pelt Ilona, a Kuckó elnöke elmondta, közösségmegtartó és építő jellege van valamennyi általuk szervezett nyári programnak. Különösen igaz ez a bárányfőző versenyre, amikor is hazavonzzák a vidéken, külföldön élő doroszlói származású érdeklődőket, a helyiekkel való közös ünnep, együttgondolkodás zajlik. Ennek nyomán több új ötlet fogalmazódik meg, amely igen hasznos a település, a közösség fejlődése szempontjából. Valamennyi generációt megszólít és megmozgat a rendezvénysorozat. A sport- és a főzőversenyeknek egyaránt van gyerek, kamasz, felnőtt és idős résztvevőtábora."

Previous Next

Indoklás:


A 2018-as versenyen idősb. Dékány József, helyi főzőmester mondta el, hogyan főzik a báránypaprikást doroszlaiasan: „víz, hús, hagyma, paprika és be van fejezve, ennyi az egész”. A lényeg azonban a doroszlói szentkúti víz, amelyből akkor is visznek magukkal, ha máshova mennek főzni. Ugyanígy viszik magukkal szülőfalujuk emlékét a doroszlaiak, akárhova is veti őket a sors. A bárányfőző verseny jó alkalom a faluból elszármazottaknak, hogy visszatérjenek és találkozzanak az otthonmaradt rokonokkal, barátokkal. 

A Kuckó Gyermeksarok lehetőségeihez mérten a jövőben is továbbélteti a szervezet által megálmodott, megszervezett és egyre nagyobb közkedveltségnek örvendő Hazaváró Báránypaprikás Főzőverseny tradícióját. 

Kapcsolat az értékhez:


Szervező: Kuckó Gyermeksarok

Kapcsolat:

Lennert Móger Tímea, elnök

Telefon: 0638794798

E-mail: kucko@doroszlo.net  

Források listája:

Nyugat-Bácska Portál

2016-01-31

kulturális örökség | Lukácsfalva


Kisboldogasszony ünnepén, Lukácsfalva templombúcsúja keretében már hagyománnyá nőtte ki magát a közkedvelt rendezvény, a Paradicsomnap, amelyet eddig tizenegy alkalommal szervezett meg a helyi Fehér t ...

2016-02-01

kulturális örökség


Kupuszina 1751 óta fejlődő, folyamatosan alakuló közösség. Nyelvét a telepesek és a korábban itt élők alakították mai formájára. Ez a nyelvjárás több mint 200 éve él a faluban. A helyi Petőfi Sándor M ...

2023-12-14

kulturális örökség | Zenta


Pecze Árpád régiséggyűjtőt már gyerekkorában elragadta a gyűjtőszenvedély. Minden a bélyegekkel kezdődött, majd leginkább a technikai eszközök felé fordult az érdeklődése. Több mint 10.000 tárgyból ál ...Készült a Magyar Kormány támogatásával