Ricsaj Népművészeti Találkozó

Tájegységi érték

kulturális örökség

2021-02-07


Bemutatás:


        Vajdaságban 2003-ban indult útjára a Ricsaj Népművészeti Találkozó Cseszák Balázs és Cseszák Korcsik Anikó kezdeményezésével. A fesztivál azzal a céllal született meg, hogy lehetőséget teremtsen a gyermek együtteseknek, énekcsoportoknak, szólistáknak a fellépésre, ismerkedésre, szórakozásra. A fesztivál nem verseny jellegű, így a fellépők feszültség nélkül mutathatják be néptánc- és népzenei tudásukat társaiknak, közönségüknek. A rendezvény egész napos programot kínál a látogatóknak. A gyermekeknek lehetőségük van népi gyermekjátékok, néptáncok, népdalok tanulására. Megismerkedhetnek kézműves mesterségekkel. A felnőttek pedig a kirakodóvásáron tekinthetik meg vajdasági kézműves mesterek portékáit, valamint a kiállításokat.

        A rendezvényt a törökbecsei Jókai Mór MME szervezte meg először. Az akkor csak egynapos gyermekműsor a második évben már három népművészeti műsorrá bővült, kirakodóvásárral és egyéb népművészeti tartalmakkal. A fesztivál minden évben tartalmasabbá vált, így lett kétnapos rendezvény a Ricsaj, majd 2008-tól kinőve a törökbecsei színházat Óbecsére került, ahol a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör adott neki otthont, így onnantól már két helyszínen nyújtott vidám népművészeti tartalmat a néptáncos gyermekeknek és az odalátogató közönségnek.

         A szervezők évről évre igyekeztek a fesztivált újabb tartalmakkal bővíteni, érdekes és vidám szórakozást biztosítva a gyerekeknek. A rendezvény programjai ellátogattak a helyi iskolákba és óvodákba, előadásokat, bemutatókat, játszóházat, népzenei koncertet és táncházat szervezve a diákoknak. Sarkot alakítottak ki a viseleteknek, a régi tárgyaknak és foglalkozásoknak, volt kézműves foglalkozás, néptánc- és népdaloktatás, gyermek- és ifjúsági táncegyüttesek, illetve énekegyüttesek bemutatkozó gálája, táncház.

2016-tól a Forrás Magyar Népművészeti és Kulturális Oktató Központ szakmai szervezésével folytatódik a Ricsaj Népművészeti Találkozó.

2018-tól pedig a Hagyományok Háza támogatásával, a Ricsaj – Találkozás a népművészettel nevű népművészeti foglalkozásokkal vált teljessé a rendezvény programja, ahol vajdasági néptáncoktatók, néptáncosok, zenészek, mesemondók, kézművesek tartanak bemutatót, foglalkozásokat a gyerekeknek. Ezt a programot vándoroltatjuk novemberben immár négy hétvégén a központi óbecsei rendezvény mellett a szórványtelepülésekre (Törökbecse, Magyarcsernye, Magyarittabé, Szenttamás), ahol a foglalkozásokat este népművészeti műsor zárja.

Indoklás:


A felmutatott népművészeti kulturális értékeken kívül egy nagy pozitívuma a Ricsajnak, hogy a népi kultúra népszerűsítésével az otthont adó egyesületekben, településeken folyamatosan növekszik a néptánccal, népzenével foglalkozó gyerekek száma. Vajdaságban az is egyedinek és példaértékűnek mondható, hogy a rendezvénnyel több településre, több helyszínre jut el népművészeti tartalom. Ráadásul egy önálló kezdeményezésről van szó, amely hiánypótló gyermekrendezvényként, nagyobb támogatás nélkül nőtte ki magát vajdasági méretűvé úgy, hogy már egy egész hónapon át tart a kisfarsangi időszakban.

Javaslattevő: Cseszák Balázs

Források listája:

https://www.facebook.com/RicsajNepiTali.Obecse

https://forras.rs/hirek/xvii-ricsaj-nepmuveszeti-talalkozo

https://www.youtube.com/watch?v=zfbtsk8e8nM

2020-05-05

kulturális örökség | Muzslya


Lele József 1945-ben született Magyarcsernyén. A citera nagy szerelmese, elkötelezettje. Így nyilatkozik erről: „A citera nélkül biztosan másképp alakult volna az életem. Hat-hét éves koromban ismerte ...

2019-02-01

kulturális örökség | Törökfalu


Templomunk nem régi épület, de ennek ellenére falunk örökségének tartjuk, mert a falu népe közös erővel és összefogással építette fel. 1970-ben, az akkori atya és polgármester kezdeményezte, hogy épül ...

2016-01-22

kulturális örökség


Kosztolányi Dezső Szabadkán született 1885-ben. Mivel szülőháza már nem áll, a Svetozar Marković Gimnázium (valamikor Községi Főgymnasium) épületénél szoktunk emlékezni rá. Költőnk 1900-tól 1903-ig az ...Készült a Magyar Kormány támogatásával