Az elveszett Szaniszló–kereszt (Kispiaci szakrális kisemlékek X.)

Települési érték

épített környezet

2020-02-11


Bemutatás:


A keresztet a magyar állam állíttatta 1944-ben, a Szaniszló Iskola udvarában. Ugyanez évben adományozott egy nagyméretű szentképet is az iskolának, amely oltárképül szolgált. Mivel akkor még nem volt Kispiacnak temploma, a horgosi és a  martonosi tanyavilág számára a szentmiséket az iskolákban tartották.

Seres Gizella az iskola egykori diákja a következőket mondta el visszaemlékezésében: A keresztet és a nagy szentképet tanítási napokon letakarták. Pénteki napon hittanra, és a vasárnapi misére pedig kitakarták. Amikor begyüttek az oroszok, a szentképet a kispiaci templomba vitték. A körösztöt, hogy mentsék a szomszédságban a Berényi Lukács házában lakó Domonkos Péter kertjébe helyezték. Az iskola udvarában másfél évig állt a köröszt (Seres Gizella 87 éves, 2020., Kispiac).

Dani sz. Pintér Anna emlékei: A kereszt a Szaniszló iskola udvarában volt. Ft. Német Béla plébános odaadta Domonkos Péternek. Éjnek idején Sz. J. segített áthelyezni a házuk elé (Pintér született. Dani Anna 56 éves, 2020., Kispiac).

Domonkos Péter: A köröszt 1958-ban került a Domonkos-kertbe, melyet 1958-ban Német Béla plébános adott szüleimnek. 1964-ben akácfából felújítottuk. A ház 1968-ban le lett bontva. A köröszt ott állt, mígnem egy férfi szétverte (Domonkos Péter 80 éves, 2020., Kispiac).

Császár sz. Domonkos Rózsa: Mikor leköltöztünk új otthonunkba, a Jézuskát elhoztuk és a szüleim őrizték, tőlük ellopták. Az, aki ellopta eladta (Domonkos sz. Császár Rózsa, 74 éves, 2020., Kispiac).

A korpuszt magam is láttam egy terasz falán felszögezve. A tulajdonos elhunyta után, egy kőművesnek lett ajándékozva.

Indoklás:


„Ne becsüljétek le soha a szeretetet, amely akkor a legnagyobb, ha a kereszten fejezi ki magát, és amely nélkül az emberi életnek sem gyökere, sem értelme nincsen” (II. János Pál pápa).

Magyarkanizsa község területén olyan településen, mint Kispiac, ahol a templom csupán 1945-ben épült fel, a keresztek voltak azok a helyek, ahol a járókelők vagy a munkába igyekvők megálltak egy-egy fohász erejéig.

Javaslattevő: Kovács Mária

Források listája:

Kovács Mária gyűjtéséből és adatközléséből (2020. január, Kispiac)

2016-04-12

épített környezet | Törökfalu


A kereszt a pogány világban szégyent, a bűnösök megbüntetését, a halál ítéletét jelentette, melyre elborzadva néztek az emberek. Jézus keresztre feszítése óta azonban a keresztény hívők számára a megv ...

2016-02-24

agrár- és élelmiszergazdaság | Törökfalu


Törökfalu egyik jellegzetes étele a kakaspörkölt. A híres Nyárfa vendéglő, és tulajdonosa, Homolya Piroska főként kakaspörköltjéről volt nevezetes. Emlegették is, sőt, még ma is emlegetik „a Piri néni ...

2016-03-24

kulturális örökség


1684-ben XI. Ince pápa kezdeményezésére a Habsburg Birodalom, Lengyelország és a Velencei Köztársaság létrehozta a Szent Ligát, amelyhez 1686-ban csatlakozott Oroszország, Bajorország, a szász, illetv ...Készült a Magyar Kormány támogatásával