Gere Rózsa néni lakodalmas kalácsa és kiflijei Törökfaluról

Települési érték

agrár- és élelmiszergazdaság

2021-12-06


Bemutatás:


A magyar konyha ünnepi tésztaétele a kalács. 1395-ös írásbeli említése a legrégebben dokumentált: "kalács... lisztből tejjel, élesztővel készített tésztaféle". A kalács szavunk jó eséllyel szláv eredetű, amely valószínűleg kerek, a kenyérhez hasonló, sült tésztát jelentett. A magyar parasztság a kalács szót a kalácstésztából sütött tésztára használta. A kalács jobbágyszolgáltatásként a XIV. század­ban jelent meg. A Kárpát-medencében az Alföldön alakult ki a ”kalácskultúra”, sok kalácsot fogyasztottak mindaddig, amíg a maguk megtermelte búzát használták fel. A kelt kalács ünnepi étel, tésztája a legjobb elérhető alapanyagokból készült vajjal, tejjel, erjesztő anyaggal és tojás­sal. Igen fontos volt, hogy jó minőségű lisztet használjanak, mert a liszt minősége meghatározó a végeredmény szempontjából – ma is az. A kalácsoknak két fő fajtája ismert: a cipó formájú és a fonott tészta.

A lakodalmas kalács a lakodalom csemegéje, egyúttal jelképes süteménye. A magyar hagyományban két alapformája ismert: az egyik egy nagyméretű fonott kalács, melybe ágakat szúrnak, s azokat tésztával, gyümölccsel, olykor gyertyával, papírdísszel, mézeskalács bábbal ékesítik. Vidékünkön – így Törökfalun is – a másik formája ismert, amely tulajdonképp egy kerek perecforma. A kulcsos kalácsnak is nevezett lakodalmas kalács egy kisodort kalácstészta-rudakból különleges technikával – kulcsolással – kialakított karikaforma sütemény. A lisztből, tejből, tojásból, zsírból, tejfölből és cukorból készülő, általában 6–10 szálból font ízletes kalácsot a lakodalmi készülődés utolsó napján sütötték, és sütik még ma is, akár 100-150 darabot is. A pároknak vesszőre tűzve kínálták bor mellé. Több formaváltozata van, például a rózsás ablakos kalács, kocsikerék, vitézkötéses ablakos kalács, küllős kalács, boros kulacs, és különféle díszeket is rakhattak rá, pl. madarakat, virágokat. Általában specialista készíti.

A lakodalmi kulcsos kalácsot a lakodalom napján reggelizték, fogyasztották a sültekhez, és kalácsot kapott ajándékba a pap, a tanító, a szomszédok, a kocsisok, de a lakodalomba meg nem hívott kíváncsiskodók is. A kulcsos kalács míves szépsége okán igen alkalmas arra, hogy emelje a lakodalom fényét, hangsúlyozza az esemény rendkívüliségét. A lakodalomban fontos szerepet játszott: a vőfély kulcsos kaláccsal indult a lány kikérésére, így mentek a templomba is, majd a díszes kalács az ünnepi asztalra került. A pecsenyéhez is fogyasz­tották, és a hajnali mulatság során is tördeltek darabokat belőle.

Egész Délvidéken, valamint Törökfalun és a környező településeken is régi hagyomány a lakodalom alakalmával készíteni a lakodalmas kalácsot. A vendégsereg nagy szeretettel fogyasztja, valamint örömmel viszik borosüvegre helyezve a lakodalmas menetben a leánykérésre, illetve a polgári és egyházi esketésre vonulva. Útközben mulatozva mutogatják és kínálgatják azoknak, akik kint állnak az utcán megnézve a menyasszonyt és a menetet.

Törökfalun Gere Rózsa néni az, aki a legfinomabb lakodalmas kalácsot készíti, immár sok évtizede kemencében sütve a finomságokat. Nagyanyjától szerette meg és tanulta meg a kalácsok készítését, a lakodalmas kalácsot azonban egy péktől tanulta, amikor lakodalomban segítkezett. Rózsa néninek a lakodalmas kalácson kívül más specialitásai is vannak, mint például az olajos kifli, sajtos kosár, sajtos pogácsa és töpörtyűs pogácsa, melyeket előszeretettel rendelnek tőle lakodalmakra és más ünnepségekre is. Mindent kemencében süt, ez a különlegessége és finomsága az elkészített kalácsoknak. Nagyon sok lakodalomba készítet kalácsot az elmúlt évek során, valamint most is örömmel készíti, csak most már nehezebben megy a munka. Egy lakodalomra a 150-250 darab kalácsot nem könnyű elkészíteni, sőt, volt már, hogy 10000 kiflit készített el egy ünnepségre. A sütés sok munkával jár, ami most már fáradságos számára. Keresi azt a személyt, akinek átadná tudását, hogy a hagyomány tovább megmaradjon ezen a tájon.

Previous Next

Indoklás:


A lakodalmas kalács a hagyományos lakodalmak fontos kelléke, a lakodalmak szokásrendjének változásával azonban ezt az ünnepi ételt is a feledés veszélye fenyegeti. Eztért is fontos, hogy megbecsüljük mindazokat, akik még ismerik készítésének módját.

Gere Rózsa néni hosszú évek óta nagyon nagy szeretettel készíti a lakodalmas kalácsot, kifliket és egyéb kalácsokat, melyeket kemencében süt. Mindenki számára nagyon finom kalácsokat készít lakodalmakra és családi ünnepekre, iskolai, kulturális és közösségi ünnepségekre. Mindazok, akik megkóstolják a kalácsait, csak emlegetni tudják hosszú évekig, hogy Törökfalun a Gere Rózsa néni-féle kalács milyen finom. Szeretnénk ez által is megköszönni Rózsa néninek az eddigi fáradozásait a finom kalácsok készítésében. Reméljük, hogy még sokáig csinálhatja. Igaz, a finom ízüket nem tudjuk leírni, de szeretnénk, hogy megmaradjon emlékbe a jövő nemzedék számára, hogy törökfalun Gere Rózsa néni készítette a legfinomabb lakodalmas kalácsot, kifliket és más ínyenc kalácsokat.

Kapcsolat az értékhez:


Gere Rózsa, Törökfalu, Topolyai út 15. 024/866-086

Források listája:

Magyar néprajzi lexikon =https://mek.oszk.hu/02100/02115/html/3-1145.html)

https://netfolk.blog.hu/2016/10/26/kulcsos_kalacs

https://www.youtube.com/watch?v=SlpCs7Zg3MU

Kapcsolattartó személy:

Név: Molnár József
Telefonszám: 024/866-040
Email: bgmj@baulink.net

2016-02-18

kulturális örökség


A csigatészta – más régiókban lúdgége, bordáslaska, gégetészta – elnevezését formájáról kapta. Készítésének gyakorlata elsősorban a reformátusok körében dívik – függetlenül jelenlegi letelepedési hely ...

2016-01-30

épített környezet | Torontálvásárhely


A torontálvásárhelyi református templom Vajdaság legnagyobb és legmagasabb református temploma. A 68 méteres torony messziről jelöli, hogy egy többnyire református hitvallású faluba érkezünk. Toron ...

2021-02-07

kulturális örökség


        Vajdaságban 2003-ban indult útjára a Ricsaj Népművészeti Találkozó Cseszák Balázs és Cseszák Korcsik Anikó kezdeményezésével. A fesztivál azzal a céllal született meg, hogy lehetőséget teremts ...Készült a Magyar Kormány támogatásával