Hétköznapi hősünk: Baracskai Judit operaénekesnő

Települési érték

kulturális örökség

2024-02-02


Bemutatás:


Baracskai Judit bebizonyította, nem csak azon múlik, hogy hova születik valaki, hogy meg tudja váltani a világot. Egy közösség és egy jó cél szolgálatába állni bárhol lehetséges a világon. A felsejlő tehetségére már kisiskolás korában felfigyelt a zenetanárnője. Nem múlt el olyan ünnepség, amin ne lépett volna fel! Gyöngyi tanárnő, a kórusvezetője mondta egyszer: „Híres énekesnő leszel!” Szüleit is biztatta, ne hagyják elveszni a csodálatos képességét. A tiszta hangképzés segítette, hogy 10-11 éves korától szólóban is színpadra álljon. Ő a példa rá, hogy a tehetség szorgalommal párosulva csodát képes tenni. Így lett a szórványmagyarság büszkesége.

1992. március 23-án született Verbászon. Kiegyensúlyozott hátteret biztosító zenészcsaládban nőtt fel két testvérével együtt. A helyi alapfokú zeneiskola hegedű szakára iratkozott, majd zongorázni is tanult. Külön énekórára járt Zentára a középiskolai felvételije előtt. Szárnybontogatása ekkor kezdődött meg.

Megkértük Juditot, meséljen erről.

– Mikor mutatkozott meg a zenei tehetséged? Ki segített az előtted álló úton?

– A zenei tehetségem elég korán kiderült. Kiskorom óta éneklek, zongorázom.

– Hányadikos korodban döntötted el, hogy a hangszeren zenélés vagy a szóló éneklés lesz a fontosabb az életedben?

– Ötödikes-hatodikos voltam, mikor eldöntöttem, inkább énekelni szeretnék. A hegedűt nem annyira kedveltem a sok gyakorlás miatt. Akkor már kórusra is jártam. Végül az éneklés mellett döntöttem. A szabadkai Középfokú Zeneiskolába felvételiztem. Ott két szakra jártam: 

zeneelméletre és szóló énekre párhuzamosan. Emellett a zongora is kötelező hangszer volt, a mai napig nagyon szeretek zongorázni. Szinte „ki kellett, hogy lökjenek” a színpadra eleinte, mert annyira nem akartam mások előtt szerepelni – mesélte az operaénekesnő az interjúban.

– Egyetemi tanulmányaidat hol végezted? A mesterszakra hova iratkoztál? – érdeklődtünk.

– A középiskola befejezése után Szegeden felvételiztem, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karára. Elsőre nem sikerült bejutnom, de nem adtam fel! Újra próbálkoztam, és másodszorra sikerült is. Az alapszak hároméves volt, a mesterszak még két évet tartott.

Megkértük Juditot, hogy sorolja fel, milyen sikereket ért el pályafutása alatt.

– Nagyon sok sikerem volt a versenyeken. Huszonnégy évesen, a kategóriámban legfiatalabbként Debrecenben, a kilencedik nemzetközi Simándi József-énekversenyen megosztott első díjat kaptam, és hat különdíjat (Bartók Rádió, miskolci operafesztivál és más). Újvidéken a harmadik Vitkai Kovács Vera Nemzetközi Énekversenyen a verseny első díját nyertem a zsűri maximálisan adható pontszámával, mellette laurátot (dicséretet) is, ami fődíjnak számít. Rumán a Nikol Cvejić Énekversenyen 2008-ban második díjjal, ugyanott 2009-ben harmadik díjjal jutalmaztak. Három évvel ezelőtt bekerültem a Magyar Állami Operaház programjába. Önálló áriaestet adtam elő a Művészetek Palotájában, a MÜPA-ban az év májusában Budapesten – emlékszik vissza a művésznő. Még hozzáteszi, hogy Magyarország egyetlen kortárs repertoárjából álló Petrovics Emil Énekversenyen szintén az első helyezést érte el 2016-ban.

– A külföldi turnék híre hozzánk is eljutott. Követtük az USA-ban és Kanadában tett koncertkörutadat – fogtunk bele az új témába.

– Ez 2015 őszén zajlott, ekkor 5 hét alatt az USA 10 államának 14 városában 20 koncertet adtam volt tanárommal és pár diákkal Szegedről. Washingtonba, Toledóba (Szeged testvérvárosába) is visszahívtak a koncert megismétlésére. Ott 10 napot töltöttünk. A fővárosban október 23-án a Magyar Nagykövetségen volt alkalmam énekelni. Chicagóban és Kanadában szintén a magyar közösségeknek léptünk fel, iskolákban és templomokban egyaránt – folytatta Judit.

– Hogyan esett rád a választás, hogy a Gift of Life, azaz az Ajándék az élet program támogatója és nagykövete legyél?

– A szegedi Szent-Györgyi Rotary Club és a Soroptimist Club segítségét azzal viszonoztam, hogy a Rotary GOL – Gift of Life program nagyköveteként adományt gyűjtöttem beteg gyerekek gyógyítására. A hangversenyeimmel közel 5000 eurót gyűjtöttem össze. Saját CD-imet árulták a szervezők.

Kivételes hangjával nemcsak meghódította a nagyvilágot, hanem operaénekesnőként a fellépéseivel támogatott olyan határon túli beteg gyermekeket, akiknek hazájukban nincs lehetőségük bonyolultabb szívműtétekre. Így e nemes, humánus tettével, a jó ügyet felkarolva egy kisgyermek életét mentette meg.

– Nagy sikerrel vettél részt a Kincsem kalandfilm forgatásán. Milyen volt ez számodra?

– Ez egy nagy kihívást jelentett, egyben felejthetetlen élményt is nyújtott. A filmhez egy operaénekesnőt kerestek, Temesi Mária tanárnőm ajánlott be engem 2015-ben. Az első változat az volt, hogy csak tátognom kellett volna Maria Callas hangjára. Aztán Herendi Gábornak, a rendezőnek zenei anyagot küldtünk. Ő kíváncsi lett a hangomra, hogy hogyan énekelek. Felajánlotta, hogy én énekeljek a filmben. Természetesen erre az egyedülálló lehetőségre azonnal igent mondtam. Eleinte Gilda áriájának részletében a magas hang nem ment, de két-három hét alatt „kitornáztam”, úgyhogy meglett – idézi föl az emlékeit a művésznő.

A fiatal tehetség gyakorolta Gilda két jelenetét, sikerült tökéletesre csiszolni az úgynevezett háromvonalas Esz hangot, amely két hanggal magasabb a magas C-nél.

(Részlet a pályamunkából)

A javaslat a Hétköznapi hőseink – Írjunk történelmet! elnevezésű mintaprojekt keretében készült.
Készítették: Gonczlik Martina, Hugyik Sára, Papp Eleonóra
Felkészítő tanár: Cvetanović Márta
Petőfi Brigád Általános Iskola, Kúla

Previous Next

Indoklás:


Judit volt tanárnője, mentorunk, Cvetanović Márta így emlékszik rá:

– Hetedikben és nyolcadikban tanítottam Juditkát. Vékony termetű, szorgalmas, szeretetre méltó diákként ismertem meg, aki lelkiismeretesen járt a kórusra és a hegedűóráira. Számtalan iskolai rendezvényen, a Népkörben, a sziváci Szenteleky-napokon lépett fel szólóénekesként. Megmaradt az emlékezetemben a Honfoglalás c. dal éneklése a ballagási ünnepségen. A hideg fut át az ember hátán az érzékletes előadásmódját hallgatva! Volt alkalmam a kúlai fellépésein is részt venni, követni a művészi kiteljesedését. Emberbaráti tevékenységéért külön elismerést érdemel. Iskolánk 160-ik évfordulóján a gálaesten is gyönyörködhettem Judit hangjában. Nagyon örültem, amikor arról értesültem, hogy a szabadkai Középfokú Zeneiskolába nyert felvételt, majd Szegedre is. Pályafutását a későbbiekben végig figyelemmel kísértem. Kitartása példaként szolgálhat minden igyekvő fiatalnak.

Források listája:

https://www.magyarszo.rs/hu/3021/tarka/144439/Kúláról-Szegedre-majd-a-nagyvilágba.htm

https://u-szeged.hu/sztemagazin/2017-iii-negyedev/baracskai-judit

2016-02-29

épített környezet | A JATIM RedStorm Xploit


„Az adai római katolikus templom tornyához hasonlót máshol aligha látnak az emberek. Az átutazóban lévők úgy nézik, hogy nincs befejezve. Az adaiak azonban tudják, hogy be van fejezve, de azt már igaz ...

2020-05-11

kulturális örökség | Egyházaskér


Kálmány Lajos 1875 és 1910 között 15 településen teljesített egyházi szolgálatot az 1920. június 4. előtt fennálló Csanádi egyházmegyében. Ez idő alatt Egyházaskéren járva ismerte meg Borbély Mihályt, ...

2021-08-06

kulturális örökség | Gombos


Gombos Nyugat-Bácskában található, közvetlenül a horvát határ mellett. Alig pár száz méterre a falutól folyik a Duna, amellyel az itt élő lakosság múltja és jelene elválaszthatatlanul összefonódik. A ...Készült a Magyar Kormány támogatásával