Négyesfogat

Települési érték

kulturális örökség

2021-03-09


Bemutatás:


А Négyesfogat immáron több mint fél évszázados múlttal rendelkező, egyedi és igen sokrétű kulturális rendezvény a nyugat-bácskai magyar szórványban, pontosabban: Gombos, Doroszló, Kupuszina és Szilágyi egymáshoz közeli, de nem határos magyar falvaiban.

Jellegzetes mottója ezen táj emberének, hogy amit hiányol, vagy amiben szűkölködik, azt igyekszik megteremteni, hiszen csak magára számíthat. Ilyen volt az anyanyelvi népi kultúra, hiszen az 1950-es években 100 km-es körzetben nem működött magyar nyelvű művelődési intézmény, de az amatőr színjátszás, a dalestek igen gyakoriak voltak Gomboson és a 15 km-re lévő Doroszlón is. Önmaguk szórakoztatására, akkor még fogatos kocsira pakolva, vendégszerepléseket szerveztek, az idő múltával pedig gombosi kezdeményezésre megpróbáltak terjeszkedni, és az ötlet bevált az 50 km-re élő kupuszini, valamint a kb. 35 km-re élő szilágyi emberek körében. Évente közös programot szerveztek, amelyet aztán fogatként körbejárva előadtak a négy faluban.

Népszerűségének köszönhetően hamarosan csatlakozott Bezdán, Telecska, Nemesmilitics és Csonoplya is, ami ötös-, hatos-, majd hetesfogattá nőtt, de ezt már nem lehetett tartani a falvak közti nagy távolság és a műsor terjedelme miatt, mert alapszabály volt, hogy senki sem maradhatott ki.

Az 1960-as évek végén visszamorzsolódott a négy kezdeményezőre, akiknek mindenkori képviselői a stafétát átadva az utódoknak, a mai napig kitartóan, az íratlan alapszabályokat szigorúan betartva örömmel és szinte szükségszerűen minden évben befogják a Négyesfogatot, amelynek majdnem minden műfajt érintő programjával bejárják a négy falut.

A legfőbb szabály, hogy nincs megmérettetés, értékelés, mindenki igyekszik a tőle telhető legjobbat nyújtani. Kialakult egy sorrend, amely szerint van a soros házigazda, akinek az a szerepe, hogy az ősz beálltával összehívja a többi falu képviselőjét, és egy bográcsos mellett megbeszélik, ki mivel tud készülni a félórás programjában, milyen dátummal indul a fogat, mikor melyik helységben vendégszerepel úgy, hogy az utolsó fellépés a házigazdánál zajlik le. Ugyanis ekkor a műsor után a házigazda emlékalbumokat oszt ki a rendezvényről minden falunak, átadja a vándorzászlót a soron következőnek, majd a közös erőből összehozott lakoma és dínomdánom után elbúcsúznak egymástól egy év erejéig.

Indoklás:


А Négyesfogat immáron több mint fél évszázados múlttal rendelkező, egyedi és igen sokrétű kulturális rendezvény a nyugat-bácskai magyar szórványban, pontosabban: Gombos, Doroszló, Kupuszina és Szilágyi egymáshoz közeli, de nem határos magyar falvaiban. A kivétel nélkül teltház előtti előadásoknak nemcsak szórakoztató jellegük van, hanem a spontán kialakuló nemzeti identitást és az összetartozást is erősítik.

Javaslattevő: Klenanc József

Források listája:

A forrás nem érhető el

2016-01-26

agrár- és élelmiszergazdaság | Bajsa


A Kadárka Szőlészek, Gyümölcsészek és Kertészek Egyesülete 2001-ben alakult azzal a céllal, hogy előrelendítse a szőlészetet és gyümölcsészetet ezen a területen. A XIX. századi feljegyzések arról tanú ...

2020-05-07

kulturális örökség | Muzslya


Sziveri János (1954-1990) kétségkívül a muzslyai irodalom- költővilág legmarkánsabb, legismertebb személyisége. Muzslyán járt általános iskolába, Mostarban és Nagybecskereken középiskolába, majd Újvid ...

2020-05-19

épített környezet | Egyházaskér


A feljegyzések szerint a bécsi-budapesti vonal folytatásaként jelölték ki a Szeged–Temesvár–Orsova vonalat, amelyet a magyar vasúti terv alapján 1848-ban Széchenyi István miniszter ismertetett. Viszon ...Készült a Magyar Kormány támogatásával