Négyesfogat

Települési érték

kulturális örökség

2021-03-09


Bemutatás:


А Négyesfogat immáron több mint fél évszázados múlttal rendelkező, egyedi és igen sokrétű kulturális rendezvény a nyugat-bácskai magyar szórványban, pontosabban: Gombos, Doroszló, Kupuszina és Szilágyi egymáshoz közeli, de nem határos magyar falvaiban.

Jellegzetes mottója ezen táj emberének, hogy amit hiányol, vagy amiben szűkölködik, azt igyekszik megteremteni, hiszen csak magára számíthat. Ilyen volt az anyanyelvi népi kultúra, hiszen az 1950-es években 100 km-es körzetben nem működött magyar nyelvű művelődési intézmény, de az amatőr színjátszás, a dalestek igen gyakoriak voltak Gomboson és a 15 km-re lévő Doroszlón is. Önmaguk szórakoztatására, akkor még fogatos kocsira pakolva, vendégszerepléseket szerveztek, az idő múltával pedig gombosi kezdeményezésre megpróbáltak terjeszkedni, és az ötlet bevált az 50 km-re élő kupuszini, valamint a kb. 35 km-re élő szilágyi emberek körében. Évente közös programot szerveztek, amelyet aztán fogatként körbejárva előadtak a négy faluban.

Népszerűségének köszönhetően hamarosan csatlakozott Bezdán, Telecska, Nemesmilitics és Csonoplya is, ami ötös-, hatos-, majd hetesfogattá nőtt, de ezt már nem lehetett tartani a falvak közti nagy távolság és a műsor terjedelme miatt, mert alapszabály volt, hogy senki sem maradhatott ki.

Az 1960-as évek végén visszamorzsolódott a négy kezdeményezőre, akiknek mindenkori képviselői a stafétát átadva az utódoknak, a mai napig kitartóan, az íratlan alapszabályokat szigorúan betartva örömmel és szinte szükségszerűen minden évben befogják a Négyesfogatot, amelynek majdnem minden műfajt érintő programjával bejárják a négy falut.

A legfőbb szabály, hogy nincs megmérettetés, értékelés, mindenki igyekszik a tőle telhető legjobbat nyújtani. Kialakult egy sorrend, amely szerint van a soros házigazda, akinek az a szerepe, hogy az ősz beálltával összehívja a többi falu képviselőjét, és egy bográcsos mellett megbeszélik, ki mivel tud készülni a félórás programjában, milyen dátummal indul a fogat, mikor melyik helységben vendégszerepel úgy, hogy az utolsó fellépés a házigazdánál zajlik le. Ugyanis ekkor a műsor után a házigazda emlékalbumokat oszt ki a rendezvényről minden falunak, átadja a vándorzászlót a soron következőnek, majd a közös erőből összehozott lakoma és dínomdánom után elbúcsúznak egymástól egy év erejéig.

Indoklás:


А Négyesfogat immáron több mint fél évszázados múlttal rendelkező, egyedi és igen sokrétű kulturális rendezvény a nyugat-bácskai magyar szórványban, pontosabban: Gombos, Doroszló, Kupuszina és Szilágyi egymáshoz közeli, de nem határos magyar falvaiban. A kivétel nélkül teltház előtti előadásoknak nemcsak szórakoztató jellegük van, hanem a spontán kialakuló nemzeti identitást és az összetartozást is erősítik.

Javaslattevő: Klenanc József

Források listája:

A forrás nem érhető el

2019-02-25

kulturális örökség | Nagybecskerek


PLEITZ FERENC PÁL (FRANZ PAUL PLEITZ) BÁNÁT ELSŐ (IGAZI) NYOMDÁSZA (1847) Az első igazi nyomdász volt a mai szerbiai Bánát területén, aki a lapkiadásban is úttörő munkát végzett: ő volt az első lapki ...

2020-04-21

épített környezet | Torda


Tordán az első nádfedeles templom 1803-ban épült. A mai római katolikus templom a település központi részén található. Építését 1846. június 2-án kezdték el, 1848 december 22-én fejezték be, és a tord ...

2016-02-05

kulturális örökség


A doroszlói ház a Szentkút (Žarko Zrenjanin) utcában (a hagyomány szerint a falu legrégebbi utcájában) 1000 négyzetméternyi szalagtelken áll. E telek három részre tagolódik: porta a házzal, szőlőskert ...Készült a Magyar Kormány támogatásával