Sziveri János Művészeti Színpad

Települési érték

kulturális örökség

2020-05-07


Bemutatás:


A muzslyai Sziveri János Művészeti Színpad 1992 őszén alakult, s a következő évben, 1993-ban jegyezték be hivatalosan, civil szervezetként. Azóta is folyamatosan működik. A Művészeti Színpad megálmodója és megalapítója N. Czirok Ferenc moholi születésű, Muzslyán élő író, költő.

A szervezet alapító tagjai többek között Tóth Béla, Rácz János, Juhász Illés, Budai Rozália muzslai művészetkedvelők, valamint Csányi Erzsébet irodalomtörténész, N. Kiss Júlia színművésznő, Bogdán József papköltő, Marcsók Vilma magyar szakos tanárnő stb. voltak. A Művészeti Színpad helyet – egy szűk kis irodahelyiséget - a Muzslai Petőfi Sándor MME kultúrházának emeleti részében kapott, ami semmilyen vonatkozásban sem felel meg tevékenységének, ezért rendezvényeit a könyvtárteremben, a nagyteremben vagy a Magyar Ház nagytermében tartja. Az elmúlt 21 év alatt számos irodalmi estet, képzőművészeti kiállítást, filmestet rendezett, nyolc színdarabot vitt színre. A muzslai Zeppelin Rádió működése idején három évig közvetítette „Mi szél hozott ?“ című irodalmi műsorát, melynek főszerkesztője N. Czirok Ferenc volt. Hogy a Színpad tevékenysége nem csak muzslai, hanem vajdasági és kárpát-medencei szinten is jelentős, arról pályázatai és a kiadásában megjelenő Sikoly c. irodalmi és művészeti folyóirat tanúskodik. A Sziveri Színpad 15 alkalommal hirdette meg vajdasági szintű Dia-dal Díj verspályázatát, amelyen fiatal vajdasági, magyar nyelven alkotó versírók vehetnek részt. A pályázat zsűrije imár hatodik éve egyetlen díjat oszt ki - ez pedig a pályázatra beérkezett kéziratok közül a legjobbnak minősített pályamű verseskötetben való megjelentetése. Ezen a pályázaton számos olyan vajdasági fiatal irodalmár részesült díjban, akik azóta is a vajdasági magyar irodalom jeles személyiségei (Danyi Zoltán, Szűts Zoltán, Szakmány György, Virág Gábor, Lennert Móger Tímea, Bencsik Orsolya stb.). Csík Mónika, Terék Anna, Erdélyi Ákos, Czirok Attila és Móra Regina verseskötetei, valamint a Szélnek feszül a táj c. versantológia a pályázat legminőségesebb kézirataiként láttak napvilágot kötet alakjában.

1995 és 2001 között hét alkalommal hirdetett a Színpad vajdasági szintű Bábel-esszépályázatot, s jelentette meg évente, kötet alakjában, a díjnyertes esszéket. Az esszépályázatok díjazottjai többek között Szerbhorváth György, Mészáros Zoltán, Sándor Zoltán, Nagy Farkas Dudás Erika, Utasi Csilla stb. voltak.

A Sziveri Színpad 1995 óta foglalkozik könyvkiadással. A fent említett kiadványokon kívül kiadásában több muzslyai irodalmár (Kovács László, Tóth Béla, N. Czirok Ferenc és Czirok Attila) kötete jelent meg. A Színpad eddigi elnökei N. Czirok Ferenc, Kovács László, Juhász Illés, Sándor Zoltán és Kovács Jolánka voltak.

Indoklás:


A Színpad azzal a céllal alakult, hogy a huszadik század egyik legnagyobb magyar költője, a muzslyai születésű Sziveri János szellemiségét éltesse tovább, maga köré gyűjtse a művészetek valamelyik ágával foglalkozó fiatalokat, és lehetőséget nyújtson nekik tehetségük kibontakoztatására és fejlesztésére.

Javaslattevő: Juhász Törköly Krisztina

Források listája:

Juhász Törköly Krisztina adatgyűjtése nyomán.

2021-02-02

kulturális örökség | Óbecse


A Than Fivérek Értelmiségi Kör civil szervezetet térségünk értelmisége hozta létre 1995-ben. 2013-ban épült meg  a szervezet névadóinak emlékháza, a Than Emlékház, amely egyben a Than Fivérek Értelmis ...

2017-08-25

kulturális örökség | Bácskossuthfalva


  Lestár Zsolt (1972) lelkes fiatal kosárfonó, aki fő foglalkozása, a méhészet mellett leginkább azalkotás öröme végett foglalkozik kosárfonással. Gyerekként sokszor láttanagyapját, amint szalmahordó ...

2021-08-04

kulturális örökség | Gombos


Dobsay András Gomboson született paraszti családban. Kiemelkedő táncos egyéniség volt, aki a két világháború között a Délvidéken elsőként kezdeményezte a Gyöngyösbokréta mozgalomhoz való csatlakozást. ...Készült a Magyar Kormány támogatásával