Than Elmékház

Települési érték

kulturális örökség

2021-02-02


Bemutatás:


A Than Fivérek Értelmiségi Kör civil szervezetet térségünk értelmisége hozta létre 1995-ben. 2013-ban épült meg  a szervezet névadóinak emlékháza, a Than Emlékház, amely egyben a Than Fivérek Értelmiségi Kör székháza is. Az emlékház a művészetet és a tudományt ötvözve kínál tartalmas időtöltést minden korosztály számára. Az épületben a több mint 30 bemutató eszközből álló tudományos interaktív játékparkon kívül több állandó kiállítás is megtalálható, többek között Than Mór festményeinek reprodukciói és Than Károly munkásságát és a régi gyógyszertári eszközöket bemutató kiállítás.

Az emlékház kiemelten fontos feladata a tudományok és a művészetek népszerűsítése az iskoláskorú gyerekek, a pályaválasztás előtt álló fiatalok körében, ezért az itt megrendezésre kerülő programok is elsősorban ennek a korosztálynak szólnak. Szervezetünknek két tudománynépszerűsítő gyermekiadványa van: Márti, a kiselefánt a tudomány világában (2017) és Tomi, a varázsló (2018), valamint 2016-ban Korhecz Papp Zsuzsanna Than Mór albuma került kiadásra.

A Than Emlékház 2014-től regisztrált tehetségpontként, 2016-tól pedig európai tehetségpont is működik. Az emlékház együttműködik térségünk oktatási intézményeivel, tudomány-népszerűsítéssel és tehetséggondozással foglakozó szervezetekkel és személyekkel, többek között vidékünk tehetségpontjainak szakembereivel.

A Than Emlékház szellemiségének, tartalmi gazdagságának és felszereltségének köszönhetően már több sikeres tudománynépszerűsítő és tehetséggondozó programnak adott helyszínt, többek között kémiai és gyógyszerészeti témájú foglalkozásoknak is. A zentai Pro Scientia Naturae Alapítvány 2014-ben és 2015-ben itt szervezte meg az általános iskolások műhelymunka sorozatát, melybe öt vajdasági általános iskola 87 felső osztályos tehetséges tanulója kapcsolódott be. 2016-tól saját szervezésben valósítjuk meg a “Than Károly kezdte, mi folytatjuk” programot, amely a helyi általános iskolás tanulóknak ad folymatosan lehetőséget az élvényszerű tanulásra és tehetségük kibontakoztatására a kémia, gyógyszerészet és gyógynövények műhelyekben.

A tehetséggondozó programok megvalósítása mellett a Than Emlékház nagy hangsúlyt fektet a következő  tevékenyégeire:

    1.     A Than Emlékház interaktív parkjának és programjainak népszerűsítése,

    2.     Ismeretterjesztő, tudománynépszerűsítő kreatív foglalkozások kisiskolásoknak,

    3.     Tudománynépszerűsítő programok különböző korosztályú közönség részére magyar és  szerb nyelven,

     4.    A Than Fivérek Értelmiségi Kör könyvkiadó tevékenysége,

     5.    A Than Emlékház hagyományos rendezvényeinek megszervezése, melyek közül többéves hagyománnyal biró rendezvények az INNOVA, Méz és Bor, Betlehemezők találkozója

     6.    Európai szintű kezdeményezésekben való részvétel:

     Klíma Karaván (Centar za promociju nauke és a Szerbiai Francia Intézet)

     Európai Kutatók Éjszakája (Centar za promociju nauke)

     7.    Egyéb programok a Than Fivérek Értelmiségi Kör szakcsoportjainak szervezésében.

A Than Emlékház együttműködő partnerei:

Óbecsei Városi Múzeum, Petőfi Sándor Kultúrkör Óbecséről,  Pro Scientia Naturae Alapítvány, Prosperitati Alapítvány,  Ökobecse Polgári Egyesület Óbecse, Poverello Alapítvány, Beus Városi zenekar Óbecse, Hagyományőrző Egyesület „Sólyom” Óbecse, Óbecsei Egészségház és annak gyógyszertára, az óbecsei általános iskolák, az Óbecsei Gimnázium,  Műszaki Iskola Óbecse, Közgazdasági-Kereskedelmi Iskola Óbecse, Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium Zenta, Centar za promociju nauke, Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű szabadkai Tanítóképző Kar.

A Than Emlékház támogatói:

A Than Emlékház főtámogatója Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma / Innovációs Technológiai Minisztérium, de a szervezet programjainak megvalósításához más hazai és magyarországi pályázati forrásokat is használ Bethen Gábor Alap, Szekeres László Alap, Nemzeti Kultúrális Alap, Magyar Nemzeti Tanács, Óbecse Önkormányzata, Tartományi Titkárságok, Centar za promociju nauke.

A Than Emlékház munkáját a felsorolt intézményeken és szervezeteken kívül továbbra is segítette a Than Fivérek Értelmiségi Kör számos tagja és más, szervezeten kívüli személy.

A Than Fivérek Értelmiségi Kör egy sikeres IPA Interreg pályázatot is magáénak tudhat, amely a 2018-2019 közötti időszakban valósult meg. Az ECO-SCHOOL projekt eredményeit bemutató kiállítás a Than Emlékházban tekinthető meg.

A tehetséggondozó programok (általános iskolák alsó és felső osztályos tanulói részére) a Nemzeti Tehetség Program és a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásával, az Európai Kutatók Éjszakája rendezvény pedig a Centar za promociju nauke támogatásával valósulnak meg.

Indoklás:


A Than fivérek – Mór és Károly ‒ Óbecsén születtek, nemesi család sarjaként. Édesapjuk, János a Szepességbe a mai Elzász területéről bevándorló, nemesi rangot szerzett ősök vagyon nélküli utóda volt, aki értelmiségi pályán, mérnök-hivatalnokként teljesített szolgálatot e városban. Ezen emlékházként felújított épület helyén nemrég még a küllemben és méretben mintát adó egykori ház a néhai Than család használatában állt.

A Than Emlékház a tudományok és a művészetek szépségének, az emberi kreativitásban rejlő értékeknek, lehetőségeknek a bemutatására és népszerűsítésére szolgál. A műemléképület egyben kortörténeti, városképi, turisztikai és kulturális örökségi jelleggel is bír. 

Kapcsolat az értékhez:


Than Fivérek Értelmiségi Kör, Óbecse
Than Fivérek utca 5-7.
Sulc Barta Szilvia, Horti Andrea
email: office@than.rs

 

Források listája:

Forrás nem érhető el.

Weboldal: www.than.rs

2016-01-30

kulturális örökség | Torontálvásárhely


A debelyacsai Pipacs Nőegylet tagjai évtizedek óta foglalkoznak hímzéssel, azon belül pedig különös figyelmet szentelnek településük hímzéshagyományainak. Nagy Irén nyugdíjazott óvónő és az általa hos ...

2016-04-02

kulturális örökség | Törökfalu


Ada községhez tartozik három település: Valkaisor, Völgypart, és Törökfalu. E három település alkotja Törökfalu Helyi Közösségét. A három falu minden nyáron megszervezi hármas ünnepségsorozatát: Valka ...

2021-02-07

kulturális örökség


        Vajdaságban 2003-ban indult útjára a Ricsaj Népművészeti Találkozó Cseszák Balázs és Cseszák Korcsik Anikó kezdeményezésével. A fesztivál azzal a céllal született meg, hogy lehetőséget teremts ...Készült a Magyar Kormány támogatásával